Mehevät kukot muhivat kotimaisissa uuneissa

Erosen kala on savonlinnalainen kala-alan kalastusta, jalostusta ja myyntiä harjoittava yritys, jonka pääartikkeli on muikku. Hopeakylkisistä herkkukaloista loihditaan muun muassa perinteisiä kalakukkoja ja perinneherkun modernia versiota levykukkoa, jotka paistuvat meheviksi Lu-Ko-uunissa.

Erosen kalan yrittäjä Satu Eronen kertoo, että kukkojen paistaminen ei ole hätäisen hommaa.

– Kukkojen paistamisessa tarvitaan matala lämpö ja pitkä aika. Kukko muhii omissa liemissään uunissa 5–10 tuntia, vähän kukosta riippuen. Paistaessa saa mieluusti olla tasainen lämpö koko ajan, eikä se onneksi sähköuunissa heittelekään.

Erosen kalan kalakukot ja levykukot paistuvat Lu-Kon uuneissa. Vanhan, jo 15 vuotta palvelleen Lu-Ko-uunin rinnalle hankittiin vastikään toinen pinnavaunu-uuni.

– Vanha uuni on toiminut hyvin. Se on edelleen tikissä kuin tiikeri ja on käytössä kaiken aikaa. Meillä tuotanto vain kasvoi sen verran, että piti hankkia toinenkin uuni, Satu toteaa.

Koska vanha uuni oli palvellut niin hyvin, myös uusi uuni päädyttiin hankkimaan Lu-Kolta.

– Pohdin muitakin vaihtoehtoja, mutta koska kokemus oli ollut kova siitä ensimmäisestä uunista, ja se on toiminut oikein mukavasti, niin ei sitä sitten tarvinnut arpoa. Uunit ovat kuitenkin aika arvokkaita paketteja, niin ei viitsi turhaan ottaa riskiä.

Kotimaisuus ja luotettavuus painoivat vaakakupissa

Hyvien kokemusten ohella vaakakupissa Lu-Kon puolesta painoi kaksi keskeistä seikkaa: kotimaisuus ja toimintavarmuus.

– Päädyin Lu-Ko-uuniin myös sen kotimaisuuden takia. Kotimaisuus on aina valtti. Jos jotain pulmia sattuu tulemaan, voi aina soittaa ja huolto pelaa. Saa varaosia ja tyhmiin kysymyksiin saa hyviä vastauksia, ihan selvällä suomen kielellä. Kyllä kotimaisuus on heille voimavara, Satu puntaroi.

Kotimaisuudesta oli etua myös uunia hankittaessa.

– Hankinta sujui oikein ookoo. Eihän se näitten kotimaisten yritysten kanssa ole sillä tavalla vaikeata. Kyllä meillä on ulkomailtakin tullut koneita, mutta on se haastavampaa ja epävarmempaa hankkia sieltä.

Satu haluaa vielä korostaa toimintavarmuuden tärkeyttä, sillä kiireisessä arjessa uunien on toimittava niin kuin pitää.

– Ei ne uunit onneksi ole temppuilleet, ei tuo uusi eikä se vanhakaan. Ei ole tarvinnut mitään venkslata, vaan kun uunin kerran päälle laittaa, niin se on siinä, Satu summaa.

Tutustu Erosen kalaan: www.erosenkala.fi